Ensemble Eon

Om ensemblet

Ensemble Eon ble startet i 2020 med formål om å utvikle formidlingsuttrykket i klassiske konserter. Ved å bruke pianotrio som utgangspunkt og bytte ut cello med saksofon, utfordrer ensemblet musikken de spiller ved å tilpasse og fornye repertoaret. Denne unike blandingen av instrumenter viser musikken i helt originale farger med en oppfinnsom og nysgjerrig tilnærming. Ved å bringe forskjellige typer saksofon inn i spill, åpner det musikken for variert spekter med briljerende, lekne og sensuelle lyder.

Ensemblet ønsker å utvide det eksisterende repertoaret for piano, fiolin og saksofon og utsiktene fremover for den unge trioen inkluderer flere konserter, flere urfremføringer og tett samarbeid med samtidskomponister og musikere på tvers av sjanger.

  • Mara Haugen, fiolin
  • Morten Norheim, saksofon
  • Martha Berit Belt, piano

Kort beskrivelse av prosjektet

Som en hyllest til Astor Piazzollas 100-årsjubileum ønsker Ensemble Eon å lage en konsertforestilling med musikk som tar utgangspunkt i dans og improvisasjon. Gjennom arrangering og tilrettelegging for den unike besetningen med piano, fiolin og saksofon, utforsker og utvider ensemblet det eksisterende repertoaret. Ensemblet står selv for en del av arrangeringen, samtidig som de ønsker å skape gode samarbeid med profesjonelle arrangører og komponister. Programmet vil være todelt – en del med Astor Piazzollas musikk tilrettelagt for trioens besetning, og en del med norsk/nordisk folkemusikk arrangert eller komponert for ensemblet.

Utvidet beskrivelse av prosjektet

I 2021 er det 100 år siden den argentinske komponisten Astor Piazzolla ble født. Piazzolla utviklet en egen musikkstil – Tango Nuevo – der han lot et kammerensemble erstatte det tradisjonelle orkesteret, og fylte musikken med sofistikerte harmonier og kontrapunktiske teksturer som refererte til barokkmusikk. Med disse innovasjonene tok Piazzolla dansen inn i konsertsalen, og fusjonerte både klassisk, jazz og folkelig tango. På bakgrunn av dette har han fått status som et nasjonalt ikon i Argentina, og blir spilt av musikere over hele verden og har vært en stor kilde for inspirasjon for kontemporære komponister på hans tid og siden.

I Norge har vi også en sterk tradisjon for å gi den nasjonale folkemusikken en ny drakt. Helt siden Edvard Grieg for alvor brakte den norske folkemusikken inn i kunstmusikken og konsertsalene med ny instrumentasjon og besetninger, er historien helt opp til vår egen samtid full av komponister som utvikler dette videre på sine egne måter. I likhet med Piazzollas musikk finner vi i vår egen tradisjon linjer i musikken som er inspirert av historisk kunstmusikk og folkemusikk, og samtidig peker fram mot den samtiden musikken er skrevet i – karakterisert av komponisten selv.

Som en hyllest til Astor Piazzollas 100-årsjubileum ønsker ensemblet å lage en konsertforestilling med musikk som tar utgangspunkt i dans og improvisasjon. Programmet vil være todelt – en del med Astor Piazzollas musikk tilrettelagt for trioens besetning, og en del med norsk musikk arrangert eller komponert for ensemblet.

Vi er i tett samarbeid med Sverre Indris Joner som arrangerer sin musikk spesielt for ensemblet. Programmet vil inneholde musikk tydelig inspirert argentinsk tango, samt musikk som tar lytteren til et klassisk moderne uttrykksregister. I tillegg vil ensemblet vise frem deler av musikken til Gjermund Larsen, som på en nyskapende måte skriver norsk folkemusikk inn i konsertsalen.

Prosjektet er i sin helhet planlagt med tanke på korona-restriksjoner. Det er satt et maks antall på 40 publikummere, og vi vil sammen med konsertstedene sikre avstandsregler i samsvar med gjeldende smitteråd fra myndighetene.

Ensemble Eon

Prosjektet er støttet av