Kort beskrivelse av prosjektet

Som en hyllest til Astor Piazzollas 100-årsjubileum ønsker trioen Belt/Haugen/Norheim å lage en konsertforestilling med musikk som tar utgangspunkt i dans og improvisasjon. Gjennom arrangering og tilrettelegging for den unike besetningen med piano, fiolin og saksofon, utforsker og utvider ensemblet det eksisterende repertoaret. Ensemblet står selv for en del av arrangeringen, samtidig som de ønsker å skape gode samarbeid med profesjonelle arrangører og komponister. Programmet vil være todelt – en del med Astor Piazzollas musikk tilrettelagt for trioens besetning, og en del med norsk/nordisk folkemusikk arrangert eller komponert for ensemblet.

 

Utvidet beskrivelse av prosjektet

I 2021 er det 100 år siden den argentinske komponisten Astor Piazzolla ble født. Piazzolla utviklet en egen musikkstil – Tango Nuevo – der han lot et kammerensemble erstatte det tradisjonelle orkesteret, og fylte musikken med sofistikerte harmonier og kontrapunktiske teksturer som refererte til barokkmusikk. Med disse innovasjonene tok Piazzolla dansen inn i konsertsalen, og fusjonerte både klassisk, jazz og folkelig tango. På bakgrunn av dette har han fått status som et nasjonalt ikon i Argentina, og blir spilt av musikere over hele verden og har vært en stor kilde for inspirasjon for kontemporære komponister på hans tid og siden.

I Norge har vi også en sterk tradisjon for å gi den nasjonale folkemusikken en ny drakt. Helt siden Edvard Grieg for alvor brakte den norske folkemusikken inn i kunstmusikken og konsertsalene med ny instrumentasjon og besetninger, er historien helt opp til vår egen samtid full av komponister som utvikler dette videre på sine egne måter. I likhet med Piazzollas musikk finner vi i vår egen tradisjon linjer i musikken som er inspirert av historisk kunstmusikk og folkemusikk, og samtidig peker fram mot den samtiden musikken er skrevet i – karakterisert av komponisten selv.

Som en hyllest til Astor Piazzolla ønsker trioen å lage en konsertforestilling med musikk som tar utgangspunkt i dans og improvisasjon. Gjennom arrangering og tilrettelegging for den unike besetningen med piano, fiolin og saksofon utforsker og utvider ensemblet det eksisterende repertoaret. Ensemblet kommer selv til å stå for en del av arrangeringen, i tillegg til at vi ønsker å skape gode samarbeid med profesjonelle arrangører og komponister. Programmet vil være todelt – en del med Astor Piazzollas musikk tilrettelagt for trioens besetning, og en del med norsk/nordisk folkemusikk arrangert eller komponert for ensemblet.